Příprava kávy na bázi espressa

Teplota a tlak vody mají na přípravu kávy velký vliv, avšak ne vše co jste slyšeli je pravdou. Například marketingová poučka čím větší tlak tím lepší káva je zcela mylná. Pro přípravu kávy je ideální nepřetržitý tlak 9 barů. Co se týče teploty, ta by měla být někde kolem 88 °C. Při nižší teplotě se nebudou z kávy správně extrahovat všechny složky a naopak při příliš vysoké teplotě dochází k přepalování kávy a to se pak neblaze projeví na chuti a aroma.

Esspresso je ze 7g pomleté kávy, pres kterou protéká pod tlakem horká voda. Množství nápoje v šálku se pak upravuje hrubostí mletí.

Druhy přípravy aneb piccolo neexistuje

  • Espresso - 30 ml espresso (60 - 90 ml šálek)
  • Espresso Dopio - 60 ml espresso (60 - 90 ml nebo 150 - 180 ml šálek)
  • Espresso Macchiato - 30 ml espresso, doplněno po okraj mikropěnou (60 - 90 ml šálek)
  • Cappuccino - 30 ml espresso, doplněno po okraj mléčnou pěnou (150 - 180 ml šálek)
  • Caffé latte - 30 ml espresso, doplněno po okraj mikropěnou (280 - 330 ml šálek)
  • Latte macchiato - 30 ml espresso, teplé mléko, mléčná pěna (vysoká sklenice, více než 250 ml)
  • Lungo - nejjednodušší způsob je 1:1 espresso s horkou vodou
  • Ristretto - 20 ml espresso (60 - 90 ml šálek)
  • Americano - espresso doplněné horkou vodou typicky v poměru 1:5